hagelnetten boven bussen

Hagelschade aan je motorrijtuigen repareren, verzekeren of voorkomen?


Na een flinke storm of hagelbui kunnen je motorijtuigen flink beschadigd zijn. Door de steeds extremer wordende weersomstandigheden in Noord-Europa komt hagelschade steeds vaker voor. Welke stappen kan jij als automotive ondernemer ondernemen om schade te beperken? Je kunt de schade over je heen laten komen en laten repareren door de autoschade hersteller. Je kan jouw motorrijtuigen verzekeren en in geval van schade ook laten repareren. Of jij beschermt jouw motorrijtuigen preventief en je hoeft niet naar de autoschade hersteller! In deze blog lees jij meer over hagelschade beperken aan je motorrijtuigen. Voorkomen is beter dan repareren?

Hagelschade verzekeren en repareren

Afhankelijk van verschillende factoren betaal jij een bepaalde premie voor jouw wagenpark- of garageverzekering. Binnen die verzekering heb jij verschillende dekkingen. Eén van de grotere risico`s waar garagebedrijven mee te maken hebben is extreem weer. Hagelschade en stormschade aan motorrijtuigen komt steeds vaker voor. Het risico van extreem weer, waaronder hagel en storm, kan leiden tot het niet (op tijd) leveren van motorrijtuigen. Ook herstelkosten, reputatieschade en bijkomende kosten, zoals eventueel vervangend vervoer en tijdverlies zijn gevolgen van hagelschade. Ook kom je er met hagelschade achter dat je een eigen risico hebt en bij schade door extreem weer kan zelfs je premie omhoog gaan.

Het niet (op tijd) leveren van motorrijtuigen

Stel: Jij heb met afnemers afgesproken om de voertuigen op een bepaalde datum af te leveren. Net daarvoor krijg jij hagelschade. Jij kan de gemaakte leverafspraken niet meer nakomen en moet op zoek naar een snelle oplossing. Discussies met klanten zijn een logisch gevolg.

Herstelkosten

Bij hagelschade zitten er vaak tientallen tot honderden kleine deukjes op het motorrijtuig. Financieel kan hagelschade per motorrijtuig wel oplopen tot €5.000,- per voertuig.  Er zijn natuurlijk genoeg autoschade herstellers die de hagelschade willen herstellen en je bent toch verzekert?

Reputatieschade

Jij staat bekend als een betrouwbare leverancier. Alleen nu je hagelschade hebt gehad kun jij de gemaakte leverafspraken niet meer nakomen. Reputatieschade door hagelschade is lastig meetbaar, dus ben je daar wel voor verzekert?

Conclusie

Jouw verzekeringsmaatschappij dekt misschien een gedeelte van de kosten alleen niet alle gevolgschade is verzekerbaar. Hoe meer jij wilt laten dekken in de verzekering, hoe hoger de  premie. In geval van schade door extreem weer heb je allerlei gevolgschade, een eigen risico en kans op premieverhoging. Maar een gedeelte van de kosten dekt jouw verzekeraar!

Hagelschade voorkomen

Een bekend gezegde is: Voorkomen is beter dan genezen. Kan hagelschade aan motorrijtuigen ook voorkomen worden? Ja, dat kan! Jij kan bijvoorbeeld zoveel mogelijk de duurdere motorrijtuigen binnen plaatsen of met dekens en schuimhoezen de schade enigszins beperken. Tegenwoordig zijn er ook speciale hagelbeschermingssystemen op de markt die hagelschade aan motorrijtuigen voorkomen. Je plaatst een hagelnetoverkapping op jouw wagenpark om jouw motorijtuigen te beschermen tegen het extreme weer. Hagelnetten beschermen tegen hagel, vuil, zon en hoge temperaturen.

Wat zijn de voordelen van hagelschade voorkomen?

Wanneer er hagelschade valt zijn jouw motorijtuigen beschermt onder de hagelnetten. Gemaakte leverafspraken met de afnemers kunnen worden nagekomen. Dit bespaart discussies met klanten met tevreden klanten als gevolg. Geen schade en schade herstel. Jouw voertuigen hoeven niet herstelt te worden door een autoschade hersteller. Ook kan jij besparen op je verzekering omdat je geen eigen risico hoeft te betalen en de premie kan ook naar beneden want het risico op hagelschade is minimaal!

Wat zijn nadelen van hagelschade voorkomen?

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan hagelnetten op wagenparken. Jij krijgt wellicht een andere indelen op je wagenpark en een vaste indeling van parkeerplekken. De hagelnetten worden gemonteerd op een constructie en dus meer obstakels op je parkeerterrein. Ook moet jij investeren in de hagelnetten. De gemiddelde investering voor een auto-overkapping met hagelnetten voor 100 voertuigen is tussen de €900,- en €1.200,- per auto (lees hier meer).

auto-overkapping hagelnetten, voertuigen beschermd tegen hagel

Conclusie

Hagelschade voorkomen bij motorrijtuigen kan met hagelnetten. Jij krijg wel een constructie op het wagenpark en een vaste indeling van parkeerplekken. Ook moet je investeren in de preventiemaatregel. Wel kan jij na een hagelbui de gemaakte leverafspraken blijven nakomen, hoeft er niks herstelt te worden en bespaar jij op je verzekering en premie.

Hagelschade: Verzekeren en repareren of toch voorkomen?

Hagelschade aan motorrijtuigen, het komt steeds vaker voor in Nederland. In deze blog hebben wij 2 oplossingen geschetst om de schade na hagelschade te beperken aan je motorrijtuigen. Of je betaalt maandelijks een premie en in het geval van hagelschade ook een gedeelte eigen risico. Wel heb jij dan een groot gedeelte van de kosten gedekt. Of jij investeert in hagelnetten boven je motorrijtuigen en je voorkomt hagelschade. Voorkomen of repareren, wat kies jij?

Tip: Garageverzekeraar MS Amlin adviseert (hagelnet)overkappingen op wagenparken om het risico extreem weer in te perken. Om schade door extreem weer te beperken heeft MS Amlin hagelnetoplossingen voor garagebedrijven.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem hier contact met ons op!